Periodieke Keuringen

Als Wierda Bedrijfswagens zijn wij gecertificeerd om verschillende periode keuringen uit te voeren. Hieronder staan welke dat zijn:

  • APK - licht, zwaar - benzine, diesel & elektrisch
  • Tachograaf
  • F-gassen keuring / airco service
  • Keuring personenlift voor bussen
  • Keuring brandblusinstallatie voor bussen
  • Keuring brandblussers 
  • Alarmkeuring en inbouw (SCM)
  • Vuilniscontainer (VDK)
  • Autolaadkraankeuring (ALK)
  • Containerafzetsystemen (LLS)
  • Laadkleppen periodieke keuring (LPK)

Hieronder staat per onderdeel kort uitgelegd wat het inhoudt.


APK

Uw voertuig APK laten keuren?

Een vrachtwagen APK keuren? Zware bedrijfswagens zoals vrachtwagens en voertuigen boven de 3500 kilo moeten elk jaar wettelijk verplicht gekeurd worden. Een APK is voor vrachtwagens extra belangrijk, omdat ze aan strenge veiligheidseisen en milieueisen moeten voldoen. Het is dus voor u en uw chauffeur essentieel om de vrachtwagen tijdig te laten keuren en daarmee problemen te voorkomen.

Laat onze specialisten uw vrachtwagen zorgvuldig en deskundig APK keuren

Wij snappen als geen ander dat u snel weer de weg op wilt. Daarom mag u bij MAN de APK ook combineren met ander periodiek onderhoud, zodat u kostbare tijd bespaart. Naast tijd besparen kunt u uw voertuig ook aan ons toevertrouwen, aangezien al onze eigen werkplaatsen uw voertuig laten keuren door gekwalificeerde keurmeesters die met grote zorg en aandacht uw voertuig keuren. Verder zijn alle MAN-vestigingen speciaal uitgerust met de beste apparatuur passend bij zware vrachtwagens en andere voertuigen. U kunt er dus op rekenen dat wij uw voertuig APK keuren met de kwaliteit en deskundigheid die u van ons gewend bent.


Wacht niet te lang met het plannen van uw werkplaatsafspraak

Wacht u te lang met de APK-keuring? Helaas kan dat u een boete opleveren – dat zou zonde zijn. Zeker omdat u erop mag vertrouwen dat uw voertuig bij ons in goede handen is en u snel weer op weg bent. Via de onderstaande linkjes kunt u zelf snel en gemakkelijk een afspraak maken voor een moment dat u uitkomt. Deze afspraak zou u ook kunnen combineren met ander (periodiek) onderhoud.

Geef gerust uw wensen door via onderstaand contactformulier. U ontvangt van ons per omgaande bericht over uw afspraak. Wilt u liever eerst even bellen met ons? Dat kan natuurlijk ook op onderstaande telefoonnummers. Wij helpen u graag met de juiste oplossing!

 

 


Tachograaf

Een tachograafijking is altijd 2 jaar geldig. In de praktijk wordt de tachograafijking iedere twee jaar gecombineerd met de APK-keuring. Naast de verplichte tweejaarlijkse ijking moet een tachograaf ook geijkt worden wanneer deze vervangen is of wanneer er een andere maat banden onder het voertuig gemonteerd is. In het geval van een Digitale Tachograaf kan een spanningsonderbreking er voor zorgen dat de tachograaf een nieuwe ijking nodig heeft. Bij de ijking worden verschillende onderdelen van het tachograafsysteem verzegeld. Als deze verzegeling ontbreekt moet ook de tachograaf opnieuw geijkt worden. Ook hebben we tegenwoordig te maken met de Smart Tachograaf, de tweede generatie Digitale Tachograaf, die volgens de Europese Verordening 165/2014 verplicht is voor vrachtwagens en bussen die vanaf 15 juni 2019 op kenteken worden gezet. De Smart Tachograaf legt automatisch locatiegegevens via satellietsystemen vast. Met de ingebouwde DSRC-interface kunnen controlerende instanties tijdens het rijden, op korte afstand, voertuiggerelateerde signalen van fraude en manipulatie uitlezen. Rij- en rusttijden zijn van een afstand niet te meten, maar wel of er bijvoorbeeld zonder kaart gereden wordt.

 

Meer weten? Zie de site van:


F-gassen keuring / airco service

AIRCO CONTROLE

Zelfs een goed werkende Airco verliest per jaar gemiddeld 10 procent van zijn capaciteit. Dit komt door een natuurlijk proces waardoor de Airco langzaam het koudemiddel verliest en daarmee dus ook een goede werking van het systeem.

Het koudemiddel is tevens de drager van de olie die belangrijke componenten van het systeem onderhoud/smeert, gevolg is dan ook schade aan het systeem bij geen of onjuist onderhoud aan het aircosysteem.

De eerste symptomen van een minder werkende Airco zijn:

  • beslagen ramen;
  • een “muffe” lucht in de auto;
  • de Airco wordt minder koud.

Laat in ieder geval uw Airco 1x per jaar controleren en na maximaal 2 jaar zouden wij een service beurt aanraden.

AIRCO REPARATIE

Mocht na controle blijken dat uw Aircosysteem defect/lek is dan bieden wij de mogelijkheid om uw Airco weer in orde te brengen middels reparatie.

Onze gecertificeerde monteur zal met alle zorg naar uw airco kijken.


Bussen

​In Drachten hebben wij de MAN BusTopService. Wat betekend dat Drachen een omvangrijke complete reparatie- en onderhoudsservice voor uw bus aanbiedt. Onze zeer gekwalificeerde experts vinden voor elk busprobleem een goede oplossing. Waaronder:

  • Keuring personenlift voor bussen;
  • Keuring brandblusinstallatie voor bussen.

Meer informatie over de mogelijkheden? Bekijk onze MAN BusTopService pagina:

BusTopService

BusTopService

Bekijk onze pagina over de BusTopService

Klik hier
BusTopService

BusTopService

Bekijk de brochure van de BusTopService

Klik hier

Keuring brandblussers

Wij zijn gecertifideerd voor de DAFO blussystemen uitgegeven door Dafo Deutschland GmbH. Hierdoor kunnen wij een jaarlijkse check doen voor componenenten met storing en deze documenteren. Dit houdt in:

  • het systeem onschadelijk maken voor operaties in de motorruimte;
  • functionaliteits check;
  • storingsanalyse;
  • het vervangen van componenten met storing;
  • om het systeem in te schakelen en opnieuw te activeren.

Alarmkeuring en inbouw (SCM)

Is een autoalarm laten inbouwen noodzakelijk? Er worden in Nederland alleen al bijna 10.000 auto’s per jaar gestolen waardoor diefstal van allerlei soorten voertuigen de orde van de dag is. Door een autoalarm in te laten bouwen kunt u diefstal of inbraak voorkomen. Denk hierbij aan een startonderbreker, alarmsysteem of een voertuigvolgsysteem om een gestolen voertuig terug te vinden. 

Wij zijn een door het MAN Trainingscentrum opgeleid wat garant staat voor een vakkundige inbouw die aan alle eisen voldoet.


Vuilniscontainer (VDK)

VDK NEDERLAND

VDK Nederland BV is importeur van VDK Waste Systems: kraakpers-opbouwen met bijbehorende containerbeladingen. 

VDK Nederland biedt hoogwaardige producten aan, begeleid met goede operationele én technische ondersteuning. Elke aflevering wordt begeleid door een technisch specialist. Uw product en het gebruik hiervan staat hierbij 100% centraal.

De hoofdvestiging in Nijmegen wordt ondersteund door een landelijk netwerk van service partners.  Zorgvuldig uitgekozen en getrainde werkplaatsen die het VDK Erkend Reparateurschap hebben verdiend. Met daarnaast een mobiele reparatieservice biedt VDK ook snelle service onderweg. Uw materiaal blijft hiermee maximaal inzetbaar.

De producten van VDK zijn robuust, gebruiksvriendelijk, breed toepasbaar en betrouwbaar. VDK kraakperswagens onderscheiden zich door hun lage TCO. In combinatie met het lage geluidsvolume, lange technische standtijden en de standaard geleverde veiligheidsmaatregelen is een VDK een verantwoorde keuze.

VDK wordt geproduceerd in België door het familiebedrijf MOL CY. De productie vindt volledig plaats in eigen fabriek in Staden. 

Een VDK Kraakperssysteem kan worden geleverd op elk gewenst chassis.

Nog niet overtuigd? Maak dan een afspraak voor inzet van ons demovoertuig. U krijgt één week de beschikking over een VDK kraakperswagen. Onze verkoper vertelt u er graag meer over.


Containerafszetsystemenkeuring (LLS)

Onder het keurmerk LLS vallen portaal-, kabelketting- en haakarmsystemen. Hoe beter een systeem wordt gemonteerd en afgesteld, hoe beter dat is voor de levensduur en veiligheid van de gebruiker en omstanders.

Regelmatige controle van het systeem is een vereiste om ook op de lange duur veiligheid en een soepele werking te garanderen. Vandaar dat fabrikanten voor elk systeem fabrieks- en montagegevens hebben vastgelegd en specifieke testprocedures voorschrijven. Ook zijn het alleen geautoriseerde dealers die de systemen mogen monteren, onderhouden en testen.

Verplichte periodieke keuring
De Arbo-wet bepaalt dat installaties ook na intensief gebruik veilig moeten functioneren. Reden om een verplichte periodieke keuring in het leven te roepen. In samenwerking met RAI Vereniging en aan de hand van de Machinerichtlijn en de Arbo-wet, hebben betrokken fabrikanten een Keurmerk ontwikkeld.

Keuringen onder het RAI Keurmerk 
Het Keurmerk omvat de volgende zaken:

  • De keurende bedrijven beschikken over het juiste gereedschap en de nodige gewichten om een installatie te kunnen keuren. 
  • De keurmeesters zijn gecertificeerd. 
  • Met de zorgvuldig samengestelde checklist beschikken de keurmeesters over een beproefde controlemethode. 
  • De keuringen worden steekproefsgewijs door TÜV gecontroleerd. 
  • De keurmeesters kunnen na de keuring eventuele reparaties direct uitvoeren. Onnodige stilstand en meerdere bezoeken aan de werkplaats worden zo voorkomen.

Als de keurmeester de installatie heeft goedgekeurd wordt dit aangegeven op de checklist, die altijd in het voertuig aanwezig dient te zijn. De keurmeester plakt tevens de Keurmerksticker met het keuringsnummer op de installatie. Zo is er bij een eventuele controle een zichtbaar bewijs dat de installatie is goedgekeurd.


Autolaadkraankeuring (ALK)

Een jaarlijkse keuring van autolaadkranen (ALK) is verplicht. Autolaadkranen worden namelijk intensief gebruikt en bij onvoldoende onderhoud kan de vereiste veiligheid in het geding komen.

Bovendien kan een defect vertraging veroorzaken of zelfs stilstand tot gevolg hebben. In de Arbo-wet is een jaarlijkse keuring verplicht gesteld. Zo’n wettelijk verplichte keuring is geen overbodige luxe. In het belang van de veiligheid van de gebruiker en die van omstanders.

Deskundige keuring
Voor deskundig onderhoud en goede reparaties kan men terecht bij de bedrijven die zijn aangesloten bij het RAI Autolaadkranen Keurmerk. Bij hen kan de autolaadkraan gelijktijdig gekeurd worden. Door zo’n deskundig uitgevoerde ALK keuring zijn de bedrijfszekerheid en veiligheid van de autolaadkraan gewaarborgd. En daarmee worden problemen voorkomen.

Keuringsbewijzen
Als de kraan is goedgekeurd door een gecertificeerde keurmeester, worden een aantal keuringsbewijzen afgegeven:

  • RAI ALK Keurmerk keuringssticker voor op de kraan
  • Checklist van de keuring
  • Registratie van de keuring in het kraanboek
  • Bij controle moet men de bewijzen van de keuring kunnen tonen.


Laadkleppen Periodieke keuringen (LPK)

Laadkleppen worden intensief gebruikt en zijn daardoor onderhevig aan slijtage. Een defect kan leiden tot vertraging of erger; de vereiste veiligheid kan in gevaar komen.

Regelmatig controleren en onderhouden van de laadklep is volgens de Arbo-wet verplicht. Werkgevers zijn tenslotte verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers.

Verplicht keuren en onderhouden 
Minimaal één keer per jaar dient de laadklep te worden gekeurd, maar als een fabrikant vindt dat er vaker gekeurd moet worden, dan is dát de norm. Dat kan aan de hand van het LPK (Laadkleppen Periodieke Keuring) Keurmerk. Want dankzij dit keurmerk is de veiligheid van de laadklep beter gewaarborgd.

Deskundige keuring 
Voor deskundige keuring, onderhoud en reparaties kan men terecht bij bedrijven die zijn aangesloten bij het LPK Keurmerk. Wanneer een laadklep het LPK Keurmerk draagt, betekent dit het volgende:

De laadklep wordt jaarlijks gekeurd. De keuring wordt uitgevoerd door een speciaal opgeleide keurmeester. De laadklep voldoet aan alle eisen die zijn opgenomen in de LPK checklist. Regelmatige steekproeven door een onafhankelijke instantie garanderen de kwaliteit van het LPK Keurmerk.

Keuringsbewijzen: goed bewaren 
Als een laadklep is goedgekeurd, worden de volgende keuringsbewijzen afgegeven:

  • Sticker voor op de laadklep
  • Checklist met alle keuringspunten
  • Registratie van de keuring in het onderhoudsboek van de laadklep

Bij eventuele controle moeten de keuringsbewijzen getoond kunnen worden. Bovendien zijn de keuringsbewijzen belangrijke documenten voor de verzekeringsmaatschappij.


Contact Drachten

Contact Drachten

Neem contact op met Drachten

Klik hier
Contact Heerenveen

Contact Heerenveen

Neem contact op met Heerenveen

Klik hier